Hoe maak je een goed instructiefilmpje in zo min mogelijk tijd?

Waar begin je met het maken van een instructiefilmpje? Hoe richt je met beperkte middelen een studiootje in? Een slimme aanpak en doordachte volgorde scheelt je enorm veel tijd.

Stap 1. Voorbereiding

Waar begin je met je instructiefilmpje? Pak pen en papier. Een goeie voorbereiding scheelt je enorm veel tijd.

Wat zou de klant moeilijk vinden aan het gebruik van jouw dienst of product?
Noteer. Ga in de schoenen van je klant staan. Jouw klant heeft niet de vaardigheden of kennis die jij wel hebt. Relevantie is het toverwoord.

Op welke vraag geeft jouw filmpje antwoord?
Noteer. Bombardeer deze vraag tot titel voor je filmpje. Bijvoorbeeld ‘hoe knip je je eigen haar?’ of ‘hoe schrijf ik een goed persbericht?’ Er zit een groot voordeel aan dit soort titel. Klanten zoeken in Google op dit soort vragen. Heeft jouw filmpje de titel van een vraag, dan vergroot je de kans dat je hoger in de zoekresultaten van Google eindigt. Begin je vraag met het woord ‘hoe’.

In welke stappen kun je jouw instructie opdelen?
Noteer.

Hoe zie je elke stap voor je?
Teken. Neem een paar kleine notitiepapiertjes. Maak een tekening van hoe jij elke stap in beeld voor je ziet. Dit noemen we een storyboard. Leg alle tekeningen op volgorde. Maak er een foto van.

Welke attributen heb je per stap nodig?
Noteer en verzamel.

Een woord over storyboard

Waarom tijd investeren in een storyboard? Het lijkt misschien overdreven om een storyboard te maken, maar deze leidraad scheelt je straks in de montage enorm veel tijd. ‘Eerst denken, dan doen’ is goud waard in het land van creativiteit en eindeloze mogelijkheden. Beperk jezelf vooraf voor grote tijdwinst achteraf.

Ik werk ALTIJD met losse papiertjes, omdat ik dan nog makkelijk kan schuiven en makkelijk nieuwe afbeeldingen kan toevoegen.

Hier ze je het storyboard voor de videoclip Toy Car Boy voor de band Brother Moon. Je hoeft niet te kunnen tekenen zoals je ziet.

En hier het eindresultaat.

Stap 2. Studiootje inrichten voor je smartphone

Hoe richt je een studiootje in met beperkte middelen?

Heb je ergens in huis een kamer waar je niet gestoord wordt en geen achtergrondgeluiden hoort?
Perfect! Kies deze ruimte als studiootje.

Heb je in deze ruimte een egale achtergrond?
Ga bijvoorbeeld voor een witte muur of een andere rustige achtergrond zitten.

Waar ga je zitten?
Ga niet dicht tegen de achtergrond zitten of staan, dat geeft geen ruimtelijk effect. Ga liever een eind voor je achtergrond zitten. Dat geeft lucht.

Hoe krijg je het licht oké?
Maak gebruik van het daglicht. Laat het in je gezicht vallen door met je gezicht naar een raam toe te zitten. Zet de camera (bijvoorbeeld je smartphone) in de vensterbank. Heb je een glasgordijn of een rolgordijn waar licht doorheen komt? Laat deze dan helemaal voor het raam zakken, want deze filtert het licht. Gefilterd licht en laat je gezicht beter uitkomen.

Wil je toch kunstlicht gebruiken?
Ga dan aan de slag met een bouwlamp. Richt deze niet rechtstreeks op je gezicht, maar op de muur voor je of het plafond boven je. Indirect licht komt veel natuurlijker over en geeft minder schaduw in je gezicht. Je kunt ook een stuk tempex als reflectiescherm gebruiken.

Heb je alle attributen bij de hand?
Verzamel en leg klaar voor je gaat filmen.

Heb je een statiefje voor je smartphone?
Gebruik deze voor een mooi stabiel beeld. Heb je geen statief: geen probleem.

Stap 3. Filmen

Wil je ongestoord werken?
Stuur je lieve huisgenoten weg van de verdieping waar jij gaat filmen. Zo voorkom je onverwachte achtergrondgeluiden in je perfecte take.

Ga je jezelf filmen of schakel je hulp in?
Ik heb zelf nogal wat filmgêne, die erger wordt als er meerdere mensen in mijn studiootje zijn. Dus ik wil liever niet geholpen worden, al is dat niet altijd het meest handig. Ook al maak ik het mezelf daardoor wat lastiger: dat ik me zoveel mogelijk op mijn gemak voel voor de camera weegt voor mij zwaarder dan een assistent.

Filmen maar!

 

Stap 4. Monteren

Wat is een goed programma voor het monteren van een instructiefilmpje?
De professionals werken met Adobe Premiere Pro. Heb je geen abonnement op dit programma? Dan zou je op je smarthone een Movie Maker app kunnen proberen.  Op veel apps kun je filmpjes en foto’s knippen en plakken en ingesproken stukjes tekst aan de film toe te voegen.

Heb je jouw storyboard al bij de hand?
Pak ‘m er weer bij. Dat scheelt je veel montagetijd.

Montagetip: laat aan het begin van je filmpje direct zien hoe het eindresultaat eruit ziet
Zo weet de kijker direct of het de moeite waard is om je filmpje te bekijken. Schakel daarna pas over op de daadwerkelijke instructie.

Exporteer het eindresultaat naar een .mp4-bestand

 

Stap 5. Publiceren

Waar kun je jouw instructiefilmpje het beste publiceren?
In ieder geval niet op je eigen website, want dat kost je erg veel mb’s. Upload je filmpje liever naar je (gratis aan te maken) YouTube-account. Of open een account op Vimeo.

Hoe laat je jouw filmpje op je eigen website of dat van een ander zien?
Daar heb je de zogenaamde ‘embed-code’ voor. Deze embed-code plaats je in het tekstvlak van je website. Je vindt de embed-code onder jouw video op YouTube of Vimeo.

Ik upload mijn filmpjes meestal naar Vimeo, omdat dit programma veel handiger werkt dan YouTube. Je kunt daar bijvoorbeeld je filmpjes beveiligen met een wachtwoord.

Kom je er zelf niet uit? Huur dan hulptroepen in bij de categorie ‘hulp bij online creatie’. Communicatie professionals helpen je dan verder.